Διδακτορικές σπουδές

Διδακτορικές Σπουδές υπό την επίβλεψή μου

Κατά καιρούς ανακοινώνω εδώ, στα social media αλλά και επίσημα στην ιστοσελίδα του ΔΕΤ προκήρυξη για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής υπό την επίβλεψή μου. Θα ήθελα να αναφέρω 2-3 πραγματάκια σχετικά με αυτό το ζήτημα, γιατί δέχομαι πολύ συχνά πολλά αιτήματα για την επίβλεψη διδακτορικής διατριβής.

Σε τι θέματα επιβλέπω διδακτορικά;

Επιβλέπω ΜΟΝΟ θέματα που σχετίζονται με τα ερευνητικά μου ενδιαφέρονα. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε εδώ αλλά και παρακολουθώντας τις δημοσιεύσεις μου σε επιστημονικά περιοδικά. Δεν επιβλέπω άλλα θέματα. Μπορεί να είμαι ερευνητής στο χώρο του HR αλλά δεν επιβλέπω θέματα εκπαίδευσης ή αμοιβών ή ακόμη και αξιολόγησης της απόδοσης. Μπορεί να ασχολούμαι με την οργανωσιακή ψυχολογία αλλά δεν επιβλέπω θέματα σχετικά με άγχος, επαγγελματική εξουθένωση, ηγεσία ή οργανωσιακή αλλαγή. Για όλα αυτά υπάρχουν άλλοι εξαιρετικοί συνάδελφοι στο ΟΠΑ και αλλού.

Ποιες τυπικές προϋποθέσεις υπάρχουν για να αναλάβω ένα διδακτορικό;

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Τεύχος Β’ ΦΕΚ 3826/06.09.2018), υπάρχει μια σειρά υποχρεώσεων και προϋποθέσεων που πρέπει να έχει κάποιος για να κάνει διδακτορικό στο ΔΕΤ. Μελετήστε τον κανονισμό πολύ προσεκτικά.

Ποιες ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ προϋποθέσεις υπάρχουν για να αναλάβω ένα διδακτορικό;

Το ιδανικό προφίλ υποψήφιου διδάκτορα για μένα είναι το ακόλουθο:

 • Σπουδές πλήρους φοίτησης
  • Το διδακτορικό υπό την επίβλεψή μου απαιτεί πραγματική επένδυση χρόνου. Ο/Η φοιτητής/τρια που συνεργάζεται μαζί μου ασχολείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με το διδακτορικό του/της, συνεπώς δεν θα πρέπει να εργάζεται σε θέση πλήρους απασχόλησης στην διάρκεια των σπουδών του/της. Δεν θα μου κουβαλάει τον προτζέκτορα, δεν θα μου κάνει τα μαθήματα, δεν θα μου βαθμολογεί γραπτά. Ό,τι επιπλέον κάνει θα είναι ερευνητικού / συμβουλευτικού χαρακτήρα σχετικά με την διδακτορική του έρευνα, για τα οποία θα αμοίβεται. Στην διάρκεια των σπουδών του/της θα υπάρχουν ευκαιρίες οικονομικής υποστήριξης, είτε με την μορφή υποτροφιών από ιδρύματα είτε μέσω της συμμετοχής του/της σε χρηματοδοτούμενα έργα/projects, αλλά δυστυχώς δεν είναι εγγυημένα, μιας και είναι ανταγωνιστικά, διεθνή ή ελληνικά προγράμματα. Η προηγούμενη εμπειρία με τους υποψήφιους διδάκτορες υπό την επίβλεψή μου έχει δείξει ότι όλοι τους είχαν οικονομική υποστήριξη σε όλη την διάρκεια των σπουδών τους. Επιτρέπεται η χαμηλού φόρτου εργασία μερικής απασχόλησης, ιδανικά σε κάτι κοντινό με την έρευνά τους/της (π.χ. διδασκαλία σε κολλέγια), μετά από συνεννόηση μαζί μου.
 • Background
  • Το ιδανικό προφίλ υποψηφίου από απόψη σπουδών είναι ο συνδυασμός Ψυχολογίας, Οργανωσιακής Ψυχολογίας, Διοίκησης, Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Η κατοχή Μάστερ είναι απαραίτητη προϋπόθεση από τον νόμο. Η ύπαρξη εργασιακής εμπειρίας δεν είναι απαραίτητη. Είναι πολύ σημαντικές όμως οι γνώσεις μεθοδολογίας έρευνας και στατιστικής ανάλυσης, που αποδεικνύονται μέσω αντίστοιχων μαθημάτων, διπλωματικής εργασίας ή άλλης ερευνητικής εμπειρίας.

Τέλος, το πιο σημαντικό… Γιατί να θέλω να κάνω διδακτορικό;

 • Γιατί μου αρέσει η έρευνα (κυρίως) και (δευτερευόντως) η διδασκαλία.
 • Όχι γιατί θέλω άλλο ένα πτυχίο.
 • Γιατί θέλω να ασχοληθώ σε μεγάλο βάθος με ένα επιστημονικό αντικείμενο για πολύ καιρό.
 • Γιατί θέλω να προάγω και να συμμετάσχω στην επιστημονική έρευνα υψηλού επιπέδου.
 • Γιατί με ενδιαφέρει μελλοντικά η ερευνητική / επιστημονική καριέρα υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που θα προάγουν διεθνώς την επιστημονική έρευνα στο χώρο μας.

Αν ακόμη, μετά τα παραπάνω, το σκέφτεστε, επικοινωνήστε μαζί μου. Εδώ μπορείτε να δείτε και τους/τις υποψήφιους διδάκτορες που επιβλέπω ήδη ή έχουν ολοκληρώσει το διδακτορικό τους υπό την επίβλεψή μου.

Advertisement