Αφορμή για το ακόλουθο κείμενο στάθηκε μια εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα στο ΔΕΤ με αφορμή το καλωσόρισμα των πρωτοετών φοιτητών μας. Σε ένα αμφιθέατρο κατάμεστο από «πρωτάκια», σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την χώρα αλλά και τα ΑΕΙ/ΤΕΙ είχα πάλι την ευκαιρία να δω προσωπάκια γεμάτα ελπίδα, χαρά και προσμονή για το τι τους περιμένει στις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Είδα όμως και κουρασμένα από τις πανελλαδικές εξετάσεις πρόσωπα, που περίμεναν να «ξεκουραστούν» στο πανεπιστήμιο.
Μπορεί το αύριο, η αποφοίτηση και η εξεύρεση εργασίας να αποτελούν μια μακρινή προοπτική για αυτά τα παιδιά, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν δεν «μπει το νερό στο αυλάκι» από νωρίς, τότε στο 3ο-4ο έτος που οι περισσότεροι φοιτητές πια μπαίνουν στην «κατηφόρα» προς την αποφοίτηση, τα πράγματα μπορεί πλέον να είναι δύσκολα ή και αδύνατον να διορθωθούν. Θα εξηγήσω τι θέλω να πω και τι εννοώ παρακάτω.
Τελειώνοντας κάποιος τις σπουδές του, τρία πράγματα έχει την δυνατότητα να παρουσιάσει στο βιογραφικό του και είναι ακριβώς αυτά τα τρία πράγματα που κοιτούν οι μελλοντικοί εργοδότες. και επειδή και τα τρία είναι αρκετά δύσκολο κάποιος απόφοιτος να τα έχει σε υψηλό βαθμό, κοιτούν οποιοδήποτε συνδυασμό ανά δύο… ένα μόνο από αυτά δεν είναι ποτέ αρκετό, ενώ αν δεν υπάρχει κανένα, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει ένας απόφοιτος είναι να χαμηλώσει τις προσδοκίες του… Ποια είναι αυτά τα τρία πραγματάκια και αντίστοιχα αυτά που από τώρα πρέπει να εστιάσει ένα πρωτοετής φοιτητής;
- Εκπαίδευση
- Οι σπουδές σας είναι (ή θα έπρεπε να είναι) η πρώτη σας προτεραιότητα. Φροντίστε να μην καθυστερήσετε την ολοκλήρωσή τους πάνω από ένα ή το πολύ δύο εξάμηνα ή αν το κάνετε αυτό, τουλάχιστον προσπαθήστε για έναν υψηλό τελικό Μέσο Όρο (ΜΟ). Ο ΜΟ είναι πάντα συνάρτηση του βαθμού δυσκολίας της σχολής, αλλά στο ΔΕΤ και γενικά στο ΟΠΑ, οτιδήποτε κάτω από 7 δεν «χτυπάει» καλά (με εξαίρεση ίσως το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης…).
- Πηγαίνετε Erasmus. Πηγαίνετε οπωσδήποτε Erasmus, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ίσως «χάσετε» κάποια μαθήματα, ή/και καθυστερήσετε στην ολοκλήρωση των σπουδών σας. Τρομερή εμπειρία, ανεπανάληπτη, από όλες τις απόψεις.
- Κάντε πρακτική, εργασίες, κλπ. Σε τμήματα όπως το ΔΕΤ, η πρακτική είναι υποχρεωτική για όλους, αλλά και ο αριθμός των εργασιών είναι πολύ μεγάλος. Μπορεί να σας κουράζουν οι εργασίες, αλλά κυρίως από αυτές μαθαίνετε, όχι από την στείρα μελέτη των βιβλίων λίγο πριν τις εξετάσεις.
- Εξω-πανεπιστημιακές δραστηριότητες
- Στο βιογραφικό μας περιλαμβάνονται συνήθως στην ενότητα Extra-curricular activities και εδώ περιλαμβάνεται οτιδήποτε μη-εκπαιδευτικό και μη-εργασιακό κάνει κάποιος σοβαρά και συστηματικά και με επένδυση χρόνου. Για παράδειγμα, αθλητισμός-πρωταθλητισμός, εθελοντικές δραστηριότητες, συμμετοχή σε διοργάνωση εκδηλώσεων ή σε φοιτητικές ομάδες (clubs) κλπ. Ειδικά στο ΔΕΤ και στο ΟΠΑ γενικότερα οι επιλογές είναι πολλές και μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με κάποια ή περισσότερες από αυτές από το πρώτο κιόλας έτος. Η πιο σημαντική θα έλεγα πως είναι η εμπλοκή με την AIESEC, έναν ιδιαίτερα δραστήριο στην Ελλάδα, διεθνή φοιτητικό οργανισμό με πολυσχιδείς δραστηριότητες. Αν μπορούσα να ξανασπουδάσω, θα το έκανα για να εμπλακώ με την AIESEC… Εδώ όμως υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως η συμμετοχή στην διοργάνωση ετήσιων εκδηλώσεων, όπως το Φοιτητικό Συνέδριο του ΔΕΤ ή το TEDxAUEB ή η συμμετοχή σε φοιτητικές ομάδες επιχειρηματικότητας, όπως το ThinkBiz, κλπ.
- Εργασιακή εμπειρία
- Άφησα για το τέλος την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, όχι επειδή είναι λιγότερο σημαντική αλλά κυρίως επειδή είναι πλέον αρκετά δύσκολη για να την αποκτήσει ένας φοιτητής… Οποιαδήποτε εργασιακή εμπειρία όμως μπορεί να αποκτηθεί είναι επιθυμητή. Είτε είναι καλοκαιρινή απασχόληση, ή μερικής απασχόλησης, ή πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, κλπ. Δεν είναι δυνατόν ένας απόφοιτος να ψάχνει για δουλειά και να μην έχει εργαστεί έστω μια μέρα… να μην ξέρει πώς βγαίνουν τα λεφτά… Ψάξτε το, ευκαιρίες πάντα υπάρχουν…
Με τα παραπάνω θα ήθελα να ευχηθώ σε όλα τα «πρωτάκια» καλή αρχή. Είναι δύσκολες εποχές για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα… Αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…